Framtiden i sikte! Min vision för Åbo.

Åbo är en stad med omätbar potential, punkt. Det syns överallt: Evenemang, nya restauranger och företag samt storbyggen färgar omgivningen. Potentialen ser jag även som ordförande för Åbo ungdomsfullmäktige -redan i 3 år har jag följt med stadens beslutsfattande. Allt detta till trots, så når Åbo tyvärr inte så högt som hon skulle kunna nå. Arbetslösheten, regional ojämlikhet, ett ihärdigt budgetunderskott och styvt beslutsfattande naggar i kanterna på stadens framgång. Men tack vare det otroliga potentialet är jag optimistisk om min hemstads framtid. Med rätta beslut kan Åbo bli Österjöns onekliga pärla! Nedan kan du läsa om vad jag anser att Åbo behöver för att nå sin fulla potential.
Enligt mig behöver vår snart 800-åriga stad…
 • En snabb tågförbindelse till Helsingfors(Kuppis-Böle på en dryg timme)
 • Framtidens Kuppis som sträcker sig högt: Vi ska låta Kuppis och Österås växa till ett nytt, modernt centrum där vetenskap, boende och näringsliv möts i en omgivning med tornhus, en vacker park och Helsingfors som ligger på bara en timmes avstånd. 15 000 människor kommer att bo, arbeta och skapa nytt i Kuppis-Österås-området och till arbetsplatsen tar de sig eventuellt med en spårvagn!
Från min hemstad kommer man att komma till Helsingfors på en dryg timme!
 • Ett kärncentrum som lägger pulsen för hela staden. Salutorget måste starkt utvecklas: mera cykelvägar, mera träd och ett mångsidigt torg som drar till sig handel, evenemang och folk.
 • Ett trivsamt centrum där Åbos historia får skina. De kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna bör sparas och tas innovativt med i nya lösningar. Låt 800-åringen visa sin ålder!
 • Planläggningsbeslut som skapar såväl egnahemshusområden åt barnfamiljer som regionalt betydelsefulla centra för ekonomi, vetenskap och utveckling.
 • De bästa skolorna i landet. Låt oss minska på klasstorlekarna och framskrida lugnt och sansat med digitaliseringen. Vi bör också se till att det inte uppstår ojämlikhet mellan skolorna så att barnen har jämlika möjligheter att bygga på sin framtid. Samlingspartiets hobbygaranti är en viktig del av detta.
Lugnt och sansat framåt med digitaliseringen
 • Vi ska satsa på utvecklingscentrum för läkemedel och marinindustrin. Hela regionens välfärd drar nytta av dessa branscher -vi alla drar nytta av dem, oberonde av vårt egna yrke.
 • En offentlig förvaltning som följer serviceprincipen. Framtidens kommuner ska ha en positiv inställning till medborgarnas behov och förslag och stödja dem.
 • En beslutsfattandekultur som tar itu med morgondagens arbete idag och vågar göra långtgående beslut med framtiden i sikte. Besluten skall grunda sig på fakta, mod och ansvarstagande. De ungas röst ska höras i besluten. Man måste även öka dialogen mellan beslutsfattarna och invånarna, så att invånarna vet varför ett visst beslut tas.
Beslutsfattandet ska bygga vår framtid
 • Ansvarstagande i allt vi gör som en kommun. Budgeten måste fås i balans -naturen och klimatet måste vårdas. Det första målet når vi genom att minska på arbetslösheten(i Åbo är arbetslösheten skyhög -ca 15% !). För att nå det andra målet måste vi t.ex. rädda våra vattendrag och hålla fast vid Åbo stads klimatmål för år 2040.
 • Alla med! Låt oss hjälpa varandra både kollektivt som kommun och var och en som individ med vårt agerande, så att varje åbobo mår bra.
Det här är min vision för ett välmående Åbo och en livskraftig framtid. Dessa och många andra saker vet jag att jag kan inverka på i stadsfullmäktige. Under de följande 60 dagarna kommer jag att försöka övertyga Dig om att detta är en framtid Du kan tro på. Om Du tycker att detta är rätt väg för Åbo så tryck på Like och följ min sida, anmäl dig som frivillig och sprid på ordet!
Morgondagens Åbo tackar; å jag med!
Alexis Vartiainenalexis_vartiainen_028_netti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s