Kaavoituksella viitoitetaan tietä

Turku kehittyy nyt huimaa vauhtia. Puhutaan rakennusboomista ja positiivisesta rakennemuutoksesta. Uusia alueita ovat mm. Linnafältti, Fabriikki, Kakola ja kohta myös Kupittaa-Itäharju. Näistä tulevaisuuden moderni Kupittaa-Itäharju tornitaloineen ja tunnin junineen, on vielä kaupunginarkkitehdin pöydällä yleiskaava-vaiheessa. Juuri sen takia siitä kuuluu puhua nyt, kun suunnitelmia vasta kaavoitetaan. Kaavoituksessa on kyse paljon muustakin, kuin näyttävistä taloista tai sääntelyn sanelemasta pakosta. Kaavoituksella nimittäin luodaan puitteet koko alueen tulevalle toiminnalle, viihtyvyydelle sekä turvallisuudelle.

Kupittaalle kaavaillaan 10 000-15 000 asukkaan modernia, korkeaa sekä monikäyttöistä kaupunginosaa –aluetta jota Turussa ei vielä missään ole. Alueella pitäisi viihtyä niin asukkaat, tiede kuin talouselämä. Läheisyys kampusalueelle sekä ydinkeskustaan(ja tunnin junan myötä myös Helsinkiin) tekee tästä täysin uniikin alueen koko maassamme. Kun tulevaisuuden korkeaa ja modernia Kupittaa-Itäharju -aluetta suunnitellaan, täytyy se tehdä huolella ja kaupungin etua ajatellen.  Alueen täytyy olla sellainen, että se mahdollistaa hyvän asumisen ja elämän, luo elinkeinomahdollisuuksia ja edistää itse alueen hyvinvointia. Tämän lisäksi alue ei saa kärsiä ”kauppakeskuskuolemasta”, eli alue ei saa muuttua pimeäksi ja turvattomaksi heti kauppakeskusten sulkemisajan jälkeen.

Ei rakenneta Kupittaa-Itäharjusta autokansien, megakeskusten ja parkkihallien betonista kaupunginosaa, joka autioituu klo 21. Tehdään siitä urbaanin asumisen, elämisen ja työskentelemisen alue, jossa on toimintaa, ravintoloita, kahviloita ja pikkukauppoja asiakkaineen, sillä nämä tuovat turvallisuutta ja viihtyisyyttä myös yöaikaan. Siksi täytyy jo kaavoitusvaiheessa pitää huolta kivijalan elinmahdollisuuksista eli varmistaa, että alueen katutaso elää öisin, on tarpeeksi hyvin valaistu sekä viihtyvyydellään ja tilaratkaisuillaan kutsuu kaupunkilaisia yrittämään ja oleskelemaan alueella. Tämä koskee kaikkea tulevaisuuden kaupunkirakentamista.

Lisäksi uudelle, kahden alueen yhteenliittymälle tulisi keksiä uusi nimi. Meillä on muitakin mäntyjä, vuoria ja harjuja kuten Mäntymäki ja Luolavuori, joten miten olisi Kupiharju -Kuppås? Kansanomaisemmin Kupi ja Kuppå. Asemakaavan laatijalle: ole hyvä, saa käyttää!

Alexis Vartiainen

Kuntavaaliehdokas, kok.Minun Turussani II


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s