Saanko tehdä arjestasi paremman?

Turku on erinomainen kaupunki, jolla on vielä käyttämätöntä potentiaalia. Kampanjan alussa puhuin siitä, mitä uskon Turun tarvitsevan menestyäkseen. Siitä huolimatta kuntavaaleissa on kyse myös niistä pienistä asioista, jotka vaikuttavat jokaisen elämään. Ne pienet epäkohdat, jotka ärsyttävät kotimatkalla tai aiheuttavat harmaita hiuksia. Ne pienet parannukset, jotka sujuvoittaisivat arkea. Ne pienet periaatteelliset seikat, joilla voi olla kokoaan suurempi merkitys. Vaikka nämä eivät ole kampanjani kärkiteemoja, olen myös sitoutunut näiden ja lukuisten muiden asioiden toteuttamiseksi, jotta sinun arjestasi tulee parempi, sinun ympäristösi olisi puhtaampi sekä Turku kauniimpi.

 1. Turun tulisi laatia julistus turkulaisten perusoikeuksista kaupungin asukkaina. Näin jokainen turkulainen tietäisi omat perusoikeutensa, ei vain perustuslain takaamina, vaan myös Turun kaupungin takaamina. Näistä oikeuksista keskeisin tulisi olla mahdollisuuksien tasa-arvo. Julistuksella voisi olla symbolinen merkitys näin Suomen satavuotisjuhlavuonna ja se voisi toimia kaupungin toiminnan kehittämisen ohjenuorana.
 2. Hirvensaloon tarvitaan yleiskaava pikimmiten, sillä poikkeusluvilla ei tuhansien ihmisten asuinaluetta ole hyvä rakentaa. Tämä tulee hoidetuksi seuraavalla valtuustokaudella.
 3. Turun tulisi laatia segregaation vastainen toimintasuunnitelma, jolla alueellinen tasa-arvo turvataan. Tähän voisi lukeutua mm. kampanjoita eri alueita koskevien ennakkoluulojen hälventämiseksi, infrahankkeita sekä julkisten palveluiden painokohtien muutoksia segregoitumisvaarassa olevilla alueilla.
 4. Turun tulisi seuraavalla valtuustokaudella sopia lisärahan sijoittamisesta kaupungin kaunistamisrahastoon, jonka tuottoja jokavuotisesti käytetään kaupungin kaunistamiseen. Mielestäni kaupunginvaltuusto voisi laatia pelisäännöt siitä, miten kaunistamisrahaston tuottoja voitaisiin käyttää tiettyjen, taloudellisesti vaikeiden kohteiden kunnostamiseen. Esimerkiksi itäisellä pitkäkadulla on lukuisia vanhoja puutaloja, joilla on suuri merkitys alueen kauneuden kannalta, mutta joiden kunnostaminen on taloudellisesti kannattamatonta. Ei ole täysin perustelematonta antaa kohtuullista julkista tukea näiden pelastamiseksi.
 5. Turun Linnan alue tulee ottaa uudella tavalla keskiöön kaupungin tapahtumapaikkana. Linnafältin, Kakolan sekä Telakkarannan alueiden rakentaminen tukee tätä kehitystä. Yksi askel tähän suuntaan voisi olla julkisten liikenneyhteyksien parantaminen.
 6. Kauppatorin alueen kehittämissuunnitelma täytyy viedä läpi. Lisää puita, lisää pyörä- ja kävelykatuja sekä vähemmän pysäköityjä autoja!
 7. Keskustan täydennysrakentamisessa tulee asettaa kovemmat standardit rakennusten julkisivujen ulkonäölle. Tämä voitaisiin kirjata asemakaavoihin esimerkiksi julkisivumateriaalien tarkemmalla määrittelemisellä.
 8. Kaupungin tulee palkata lisää asemakaavojen laatijoja eli kaupunginarkkitehtejä, näiden työkiireen lieventämiseksi. Kiireellä ei tule hyviä kaavoja.
 9. Kupittaan ja Itäharjun tulevaisuuden yleiskaavaa laatiessa, tulee yritykset ja kaupunkilaiset ottaa mukaan suunnitteluun alusta loppuun, jotta alueesta saadaan elinkeinotoiminalle suotuisa sekä kaikille viihtyisä. Tästä kirjoitin jo aikaisemmassa blogissani “Kaavoituksella viitoitetaan tietä”.
 10. Turun tulisi maakaupoilla ja omilla kehittämisohjelmilla pyrkiä Aurajoen ravinnekuormituksen vähenemiseen.
 11. Kampusaluetta tulisi hyödyntää enemmän tapahtumien järjestämisessä ja ottaa mukaan Kupittaa-Itäharjun kehitykseen.
 12. Bussien sähköisiä opastauluja tulee asentaa koko ydinkeskustan alueelle. Näin julkisen liikenteen sujuva ja lennokas käyttäminen helpottuu.
 13. Turkuun tulee saada Helsinkiläistyylinen, edukas kaupunkipyöräjärjestelmä.
 14. Turun tulisi entistä vahvemmin tukea kansalaisjärjestöjen ja kolmannen sektorin toimintaa, mm. tilavuokriaan tarkastelemalla.
 15. Turun tulisi jatkaa Fölin verkkopalveluiden kehittämistä ja ottaa ne sähköisten palveluiden toimivuuden malliesimerkiksi.
 16. Turun tulisi antaa nuorisovaltuustolle puhe- ja läsnäolo-oikeus lautakuntiinsa.
 17. Turun tulisi jo ennen soteuudistusta laatia nuorille ohjeet sotepalveluiden käyttöön, nuorten terveyden sekä itsemääräämisoikeuden edistämiseksi. 15-vuotiaan on vaikea yksin selvittää mihin terveyskeskukseen hänen kuuluu mennä, saadakseen tarvitsemaansa hoitoa tai esimerkiksi lääkärintarkastuksen.
 18. Uuden esteettömyyssuunnitelman linjaukset ”digitaalisesta esteettömyydestä” ikäihmisten palveluissa, tulee tehokkaasti sisällyttää kaupungin toimialojen toimintaohjeisiin.
 19. Turun tulisi laatia julkisten sähköisten palveluverkostojen yleiskartta graafisessa muodossa, jotta asukkaat tietävät paremmin mitä verkkopalveluja saa ja mistä osoitteesta. Tämän voisi sitten liittää esimerkiksi jokaiseen Turkupostiin ensimmäiselle aukeamalle. Nykyisellään kaupungilla on lukuisia verkko-osoitteita, joiden tunnettavuus on vähäistä.
 20. Julkisten palveluiden ykkösperiaatteeksi tulisi ottaa asiakaslähtöisyys. Isolle osalle kaupungin asukkaista on lähes mahdotonta käyttää julkisia palveluita ns. ”virka-aikoina”.
 21. Turun kuuluu avata datansa yritysten ja yhteisöjen hyödynnettäväksi kaupunginjohtajan ehdotuksen mukaisesti.

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s