Musta perjantai -maailma on jälleen muuttunut. Entä me?

Perjantaina Turussa tehtiin järkyttävä, silmittömän paha teko. Itse kuulin teosta vasta parin tunnin viiveellä varuskunnassa. Suomeen turvapaikanhakijana tullut mies puukotti yhdeksää keskustassa, kahta kuolettavasti. Hän ei vaikuta toimineen yksin. Teko oli järkyttävä, muttei yllättävä. Itseasiassa suojelupoliisi jo pari vuotta sitten varoitti kyseisestä riskistä, ja loppukeväästä turvallisuustilanteeseen tehtiin päivitys jossa ”yksittäisen radikaalin toteuttama isku” nähtiin mahdollisena Suomessa. Kirjoitin aiheesta silloin blogiini ”Hyvesignaloinnilla ei turvata länsimaisia liberaaleja arvoja”(linkki lopussa). Suojelupoliisin silloinen arvio oli täysin oikea, valitettavasti ympäröivän yhteiskunnan reaktio ei ollut.

Tapauksessa on yksi piirre joka tekee tapaukseen vastaamisesta vähemmän vaikeaa: Iskun tekijä ei kuulunut Suomen väestöön, vaan oli täällä ”turvapaikanhakijana”. Syy tähän on se, että on helpompaa korjata sekä tiukentaa turvapaikanhakuprosessia ja -menettelyjä, kuin parantaa haavoja eri suomalaisryhmien välillä tai oleellisesti muovata yhteiskunnan olemassaolevia rakenteita(vaikka tällaisillekin toiminpiteille on tarvetta, katso edellä mainittu blogi). Tähän on selvästi myös nyt syytä, erityisesti kielteisen päätöksen saaneiden kohdalla. Kyse ei ole yksittäistapauksesta, sillä on ollut jo kauan tiedossa että Isis käyttää turvapaikanhakuprosessia hyödykseen soluttautuakseen länsimaihin. On alettava pohtia mm. miten hakijoita valvotaan sinä aikana kun he odottavat päätöstä. Poliisin täytyy myös alkaa ottaa entistä vakavammin erinäisiä vihjeitä mahdollisesti radikalisoituneista henkilöistä ja tämäkin saattaa vaatia lainsäädännöllisiä muutoksia.

Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, on sodankäynti jälleen muuttanut muotoaan, ja asenteidemme on muututtava jos arvoistamme, rauhasta sekä yhteiskuntaryhmien hyvistä suhteista halutaan pitää kiinni. Ei ole yhteiskunnan psyykkeen kannalta kestävää tarkastella kyseisiä tapauksia ”yksittäistapauksina” kerta toisensa jälkeen, vaan vihollisryhmän(ISIS) harjoittamina taistelutoimina, jonka kukistamiseksi yhteiskunta aktiivisesti tekee jotain. Suomessakin pahuudella on ollut monia muotoja historiamme saatossa. Tsaarivenäjän toimet, äärioikeiston laittomuudet, toinen maailmansota, kommunistien levottomuudet, kylmän sodan ydinsotapelko ja nyt kansainvälinen terrorismi. Aina on jotain, mikä uhkaa yhteiskuntaamme. Siitä huolimatta meidän täytyy muistaa, että vaikka ISIS on valinnut kaikki länsimaat kohteekseen, ei meidän tule tehdä heille palvelusta valitsemalla kohteeksemme koko muslimiväestöä. Tämän luulisi olevan päivänselvää, mutta ei kaikille vaikuta olevan. Meidän täytyy tarkasti määritellä sekä ymmärtää mitä vastaan taistelemme, jos haluamme ylipäätänsä voittaa, koska vain siten ymmärrämme mitä keinoja meidän tulee käyttää. Tunteella ja raivolla reagoiminen ei johda mihinkään. Tämä taistelu on pitkälti psykologista.

Perjantain synkkä tapaus osoitti että meidän jokaisen asenteita ja toimintamalleja täytyy parantaa. Silminnäkijöiden ensimmäinen reaktio ei voi olla se, että he kaivavat kännykän esille ja alkavat kuvata tapahtumia, vaan auttaa ja estää tai paeta. Samoin jokaikisen tulisi ymmärtää että joukkopaniikin luominen huhuja levittämällä, on äärettömän vaarallista ja iljettävää. Meidän täytyy oppia toimimaan kriisitilanteessa yhdessä.

Meidän tulisi myös tehdä ne toimenpiteet jotka mainitussa blogissa nostin esille, sekä muistaa että olemme kaikki ihonväristä ja uskonnosta riippumatta samassa veneessä, taistelussa kaikkea pahaa vastaan. Sodassa ei ole voittajia. Emme voi hyvän puolustamiseksi luopua juuri siitä hyvästä, jota yritämme puolustaa. Rauha ei ole määränpää, vaan ase. Tämän pohjalta Suomea on johdettu ja tulee myös jatkossa johtaa.

Haluan myös muistuttaa että tämäkin pahuus loppuu. Niin jokaista yötä seuraa aamu. Tänään muistetaan menehtyneitä, halataan läheisimpiä ja levätään. Huomenna alkaa työ.

Lopuksi haluan kiittää kaikkia perjantain viranomaisia ja hoitohenkilökuntaa aivan esimerkillisestä työstä, yhteiskunta on teille suuressa kiitollisuudenvelassa.

 

Linkki aikaisempaan kirjoitukseen: https://alexisvartiainen.com/2017/06/24/muistio-hyvesignaloinnilla-ei-turvata-lansimaisia-liberaaleja-arvoja/

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s