Ehdotus: Markkinatalouden muutosohjelma -Kokoomuksen talousohjelma eduskuntavaaleihin 2019?

Suomelle markkinaehtoinen markkinatalous on suhteellisen uusi asia. Markkinoiden avaaminen alkoi toden teolla vasta 1980-luvulla ja toteutuksessa olisi ollut parantamisen varaa. Perintönä aikaisemmasta valtiovetoisesta, äärimmäisen säännellystä sekataloudesta, on valtava tukien sekä sopimattomien kytköksien verkosto, joka tavallisen kansalaisen silmin näyttää puhtaalta kaverikapitalismilta(oli asian todellinen laita mikä vain). Tämä tilannekuva on hyväksyttävä, jotta näitä rakenteita ylipäätänsä voi tarkastella kriittisesti.

2020-luku on vuosikymmen jolloin ensimmäinen todellinen digisukupolvi astuu globaaleille työmarkkinoille. Samalla vuosikymmenellä hyvinvointiyhteiskunnan taloudellinen tilanne heikkenee ennennäkemättömästi, riippumatta maailmantalouden tilasta, johtuen aikaisempien sukupolvien tekemistä työllisyyspoliittisista virheistä. Tulevalla sukupolvella, minun sukupolvellani, on siis suuri vastuu kannettavanaan meidän kaikkien hyvinvoinnin turvaajina. Meidän tulisi siis tehdä kaikkemme jotta sukupolveni voi onnistua 2020-luvun maailmassa.  Suomen rohkeimman uudistavan voiman, Kansallisen Kokoomuksen, tulisikin ottaa seuraavien vaalien teemaksi sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen lisäksi markkinataloutemme reformin. Reformin joka markkinoiden kautta koskettaisi jokaista yhteiskunnan lohkoa ja päivittäisi Suomen kertaheitolla 2020-luvulle. Reformin joka turvaisi hyvinvointivaltion rahoituksen, työn saatavuuden sekä sukupolvienvälisen tasa-arvon. Se voisi näyttää tältä:

 

Työ, turva ja tasa-arvo

-visio sukupolvitasa-arvoisesta Suomesta 2020-luvulla.

 • Työmarkkinamme uudistetaan joustavammaksi, niin kuin Ruotsissakin on tehty. Mm. työaikapankit ja paikallinen sopiminen ovat arkipäivää. Perhevapaauudistus toteutetaan.
 • Suomen erilaisia sosiaaliturvaetuuksia yhdistetään yhdeksi, osallistumista tukevaksi perustuloksi
 • Yritystukia uudistetaan sekä karsitaan. Yritystuet tekevät talouden uudistumisesta hitaampaa, vääristävät elinkeinoelämän rakennetta sekä luovat kuvan sulle-mulle-politiikasta ja hyväveliverkostoista. Ne kuuluvat 70-luvulle!
 • Julkiset, luonnolliset monopolit kuten väylät ja jakeluverkostot sekä maamme rikkaudet vesistä kaivosmineraaleihin ovat Suomen kansan omaisuutta. Niitä suojellaan sen mukaisesti.
 • Vihreys tulee talouteen. Suomen tulee olla aidosti eturintamassa kehittämässä huomisen ratkaisuja ja tukeekin siksi kaikin tavoin suomalaista innovointia, mm. työ- ja osaamisperäistä maahanmuuttoa helpottamalla.
 • Suomi hyötyy vahvasta EU:sta. Suomi on mukana kehittämässä EU:ta joka seisoo omilla jaloillaan ja on maailmanluokan taloudellinen ja poliittinen vaikuttaja.
 • Lobbaamisen valvontaa tiukennetaan ja sitä suitsitaan nykyisestä. Eturyhmät eivät voi piiloutua Eduskunnan graniittiseinien sisälle.
 • Sukupolvienvälisestä tasa-arvosta tehdään osa lainsäädännön vaikutusarviointia valtakunnallisessa päätöksenteossa. Näin pidetään huoli etteivät nykyiset sukupolvet syö tulevien leipää yli kohtuuden.
 • Yliopistoihin, kouluihin sekä tutkimus- ja kehitystyöhön panostetaan entistä enemmän, minkä lisäksi laaja työssäoppiminen kuuluu ammatilliseen tutkintoon. Varhaiskasvatusmaksuja kohtuullistetaan edelleen.
 • Eläkejärjestelmän kestävyyttä parannetaan yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa ja takuueläkettä korotetaan.
 • Julkisen talouden velka kuuluu ensisijaisesti niiden maksettavaksi, jotka sitä velkaa ovat olleet luomassa. Nuorten ja lasten taakaksi 110 miljardin valtionvelkaa ei voi jättää. Toimitaan tämän estämiseksi.
 • Suurille kaupunkikeskuksille annetaan entistä laajemmat valtuudet toimia kasvun ja kehityksen vetureina ja rakentaa oma kilpailukykyinen palettinsa mm. kasvupalveluiden avulla. Maakuntien ja kuntien työnjakoa on tarkasteltava uudelleen.

Näin Kokoomus haluaa turvata hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen, hyvän työelämän sekä nuorten tulevaisuuden. 2020-luvulla ja siitä eteenpäin. 

(—)

Suomi tarvitsee Kokoomuksen, joka yhdistää ihmiset nimenomaan talouspoliittisten ydinkysymysten kautta, ei vain arvokysymysten kautta. Työ ja toimeentulo ovat jokaiselle suomalaiselle merkityksellisiä asioita. Arvokysymyksissä saa ja tulee esiintyä monimuotoisuutta, mutta Suomen tulevaisuus vaatii juuri näitä talouspoliittisia uudistuksia. Suomi tarvitsee markkinatalouden muutosohjelman vauhdittamaan työllisyyden kasvua. Mitään muuta tietä hyvinvointiyhteiskunnalla ei ole. 

Markkinatalouden muutosohjelma, MM. #MM2019!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s