Nuorista saatava asunto-omistajia!

 

Kirjoitin viime viikolla siitä, miten nuorten tulot uhkaavat jäädä aikaisempaa sukupolvea pienemmiksi, mikä olisi äärimmäisen poikkeuksellista nykyhistoriassa. Tähänastinen trendi teollistumisen aikana on ollut, että reaalitulot kasvavat sukupolvesta toiseen. Trendin katkeaminen on jo havaittavissa Suomessa: alle 35-vuotiaiden kotitalouksien elintaso ei juurikaan ole noussut vuosien 1990 ja 2013 välillä. 90-luvun lama siirsi sen sukupolven tulojen kehitystä ja jätti kyseisten ikäluokkien koulutustason alemmaksi sekä tasapainotyöttömyyden korkeammaksi. Nyt havaittavissa oleva myöhäisempi työllistymisikä sekä pätkitympi työura, vaikuttavat nuorten tulevaisuuden tulotasoon pitkälle elämään. Tämä tapahtuu ainakin kahdella tavalla- eläkekertymät huonontuvat ja asuntosäästäminen lykkääntyy, vaikeutuu tai epäonnistuu kokonaan.

Tämän lisäksi EU:n elvytyspolitiikka on ollut rahapoliittista, mikä on johtanut lainojen edullisuuteen ja vuokrien nousuun, eli vanhempien ikäluokkien(=velalliset asunto-omistajat)ostovoima on parantunut, kun taas nuorten ja muiden vuokralla asuvien ostovoima on heikentynyt. Muutenkin nuorten asenteissa asunto-omistamiseen on havaittavissa muutoksia. Erityisesti pääkaupunkiseudulla asunto-omistamisen aloittamisikä lykkääntyy jo vain hintojen kovan nousun vuoksi, ja tähän kehityskulkuun on puututtava.

Asunto-omistaminen on nimittäin paras tapa kerryttää omaisuutta ja sijoittaa omaan tulevaisuuteensa. Yhteiskunnan tulisikin kaikin tavoin tukea ja kannustaa nuoria oman asunnon tai talon ostamiseen vastuullisella tavalla. Myös omistusasuntojen saatavuutta tulisi parantaa. Tämän eteen tulisi entisestään antaa neuvontaa nuorille sekä kampanjoida näkyvästi asunto-omistamisen puolesta. Nuoria tulee rohkaista isoon, mutta oman elämän kannalta tärkeän päätöksen tekemiseen. Oma asunto sitoo ihmistä (niin hyvällä kuin huonolla tavalla) ja tuo ennustettavuutta elämään, samaan aikaan toimien eläkepäivien turvana. Ihmisen sekä erityisesti perheen pienempien on hyvä tietää että koti on koti vielä huomennakin. Oma koti tuo turvaa.

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s