Tinder -enää ei tarvitse ottaa, jotta saa!

Suomi on alkoholinkulutuksessa maailman kärkimaita. Syy ei ole geneettinen, vaan meille on erinäisistä syistä syntynyt kulttuuri, jossa juodaan humalanhakuisesti (erityisesti) väkeviä juomia, niin kimpassa seurustelutapahtumissa kuin yksin itsekseen.  Luin aikoinaan mielenkiintoisen artikkelin, joka argumentoi että kieltolailla saattoi jopa olla kehityksessä ratkaiseva vaikutus. Oli miten oli, kulttuuriimme kuuluu että sosiaaliseen seurusteluun liittyy (liian) olennaisena osana alkoholin nauttiminen.

Kulttuurisilla syillä on sama taipumus kuin geneettisillä syillä, kulttuuri periytyy. Erona on se että kulttuuria voi tietoisesti muuttaa nopeastikin. Joskus se muuttuu kuin itsestään, vahingossa.

Digitalisaatio on juuri nyt kulttuuriamme merkittävimmin järisyttävä muutos ja tämä näkyy myös sosiaalisessa kulttuurissamme. Sosiaalisen median kautta ihmisten kanssakäymismuodot muuttuvat ja ryhmät ja ryhmätapaamiset pirstaloituvat.

Aikaisemmin Suomessa nuoret tapasivat koulussa, harrastuksissa, kaupungilla ja tottakai juhlissa. Usein ryhmätapaamisiin liittyi olennaisena osana alkoholi. Erityisesti rakkauden ensiaskelien ottamiseen -tai ylipäätänsä potentiaalisten seurustelukumppaneiden löytämiseen, ”tarvittiin” alkoholia tai osallistumista tapahtumiin joissa alkoholia oli runsaasti tarjolla. Sosiaaliseen kutyymiin kuului juominen. En missään nimessä väitä etteikö näitä tapahtumia edelleen olisi, mutta some tarjoaa sentään edes vaihtoehdon tälle kanssakäymiselle -ja tämä uusi somekulttuuri yleistyy päivä päivältä.

Digitalisaatiolla saattaakin olla yllättäviä vaikutuksia nuorten terveydelle. Toki ruutuja tuijotetaan entistä enemmän, somea väärinkäytetään ja sosiaaliset paineet säilyvät kovana, mutta samalla on tarjolla enemmän ystäviä, enemmän tukiverkostoja ja enemmän oman itsensä näköistä tekemistä. Ja toisin kuin tanssilattialle pyytämiseen, ei pusuemojin laittamiseen tarvitse rohkaisevaa ryyppyä!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s