Sauli, mikset puolusta EU:ta?

Seurasin torstaina presidentinvaalikeskustelua, ja minua jäi mietityttämään miten EU:sta puhuttiin. Ei edes tasavallan presidentti tuntunut jaksavan puhua EU:sta innokkaasti, vaikka hän oli mukana rakentamassa Suomen roolia EU:ssa vuosituhanteen vaihteessa. Maailmassa ei valitettavasti ole paljoa jäljellä 90-luvun optimismista yhteistyön, rauhan ja länsimaisen maailman ylivoimasta ja jatkuvasta voittokulusta. EU, johon iso osa tästä toivosta Euroopassa latautui, kärsii aikamme pessimismistä siinä missä muutkin länsimaiset instituutiot. Muita instituutiota puolustetaan kynsin ja hampain populisteja vastaan, mutta EU:n kohdalla ainakin suomalaiset poliitikot muuttuvat pelokkaiksi -he ottavat kaikin tavoin etäisyyttä Brysseliin. Miksi?

En missään nimessä väitä etteikö EU kärsisi liiallisesta byrokratiasta, demokratiavajeesta, johtajuuden puutteesta, heikosta Etelä-Euroopasta, ulkorajojen falskaamisesta, brexitistä ja Venäjän uhittelusta, mutta nämä asiat eivät helpotu EU:n murentumisella. Juuri nämä haasteet vaativat vahvempaa EU:ta, erityisesti Yhdysvaltojen vetäytyessä maailmannäyttämöltä omien ongelmiensa takia, jättäen Euroopan erimieliset maat enenevissä määrin Lähi-idän, Kiinan ja Venäjän armoille. Ja muistaako kukaan enää 6% inflaatiota tai 14% korkoa asuntolainoille? Tai Pariisin ilmastosopimusta? Tai niitä lukuisia muita saavutuksia jotka EU-maat yhdessä ovat saaneet aikaan?

EU on historiallinen yhteiskuntaprojekti, jonka valtiot ovat yksin merkityksettömiä Kiinan, Venäjän, Intian ja Yhdysvaltojen rinnalla -mutta yhdessä, nämä 28(27) maata ovat maailmanpolitiikan supervalta, maailman toiseksi suurimmalla ostovoimalla ja ihmiskunnan kehityksen kiistaton veturi, jolla olisi mahdollisuus sanella niin geopolitiikan, talouden kuin huomisen pelisäännöt.

Siis olisi, jos tahtoa löytyisi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s